Historik
Motalas själ och hjärta...

 Folkets Hus har alltid haft en väldigt stor betydelse som mötesplats för Motalaborna. Inom våra lokaler har man samlats för att fatta viktiga beslut, få kulturella upplevelser, dansa och ha roligt, äta gott och lära sig nya saker. Än idag är dessa verksamheter vår huvudinriktning.

Motala är en industristad som byggdes upp under 1800-talets senare hälft i samband med Gamla Motala Verkstads glansdagar. Folkets Hus rörelsen var viktig redan då och vår verksamhet har ett stolt arv att förvalta. Många, många är de Motalabor som vittnar om Folkets Hus och Folkets parks viktiga bidrag för Motalas utveckling. Det finns nog ingen i Motala som inte på ett eller annat sätt varit eller är starkt berörd av våra anläggningar och den verksamhet som bedrivits här.

Folkets Hus

Folkets Hus i Motala centrum byggdes i slutet av 1970-talet efter många och långa förhandlingar. Konsum var en stark aktör i Motala och ägde och upplät marken där man ville bygga Motalas förstklassiga kulturhus.

Första spadtaget till Nya Folkets Hus i Motala togs den 20 maj kl 9:10 1977.

Folkets Hus i Motala skulle inte bli vilket Folkets Hus som helst; här skulle byggas med yttersta kvalitet och design och huset skulle rymma allt inom kulturvärlden såsom

Bibliotek
Teater
Dans
Konst
Musik, m.m.


Dessutom skulle arbetarrörelsen ha sitt säte i huset liksom flertalet ideella föreningar.

Huset byggdes i nära samarbete och finansierat av Motala Kommun och lokaler för möten och beslutsfattande skulle också finnas. Det skulle också finnas en närhet till mat och fika.

Resultatet blev en fantastisk byggnad på Motalas absolut bästa läge invid Vätterns strand mitt i centrum. Huset stod klart 1979 och under hela 80-talet var här en mycket livfull verksamhet och Motala blev ett gott exempel för ett levande kulturliv.

Att huset byggdes med en god design och av yttersta kvalitet är vi mycket glada för idag. I Folkets Hus är det mesta av 70-tals designen bevarad och än idag är det en mycket vacker byggnad. För den designintresserade är huset väl värt ett besök! Den bredd som från början var väl genomtänkt är en stor tillgång även idag och inriktningen har, trots svängningar i ekonomi, politik och trender, hållit sig nära det som avsågs från början.

dagenslunch

Samarbetspartners

Vätternrundan

 

Motala Teaterförening

 

Folkets Hus och Parker         logga ifk

  

logga jazzobluesv

 

  

 

 

nyaloggantransparent

Motala Folkets Hus  |   Sjögatan 5, 591 30 Motala  |   Tel 0141-480 50   |  Kontakt

FH © 2019